Brüsszel csak látszólag engedte el Ukrajna kezét, már készül az új terv

Egyelőre vége az ukrán agráróriások profitját gyarapító szolidaritásnak, de Brüsszel megígérte Kijevnek, nem járnak rosszabbul.

Tudományosan megalapozatlan az október végén megjelent tanulmány a feldolgozott hústermékek és a vörös húsok rákkeltő hatásáról két magyar szakértő szerint. Lorászkó Gábor és Gerencsér Ferenc állatorvosok rámutatnak: a tanulmány elhallgatta a fehér húsok pozitív hatását, tudományos újdonságot nem tartalmazott és aláásta a WHO tekintélyét.
Szakértők szerint tudományosan megalapozatlan az október végén megjelent tanulmány a feldolgozott hústermékek és a vörös húsok rákkeltő hatásáról.
Lorászkó Gábor szakállatorvos, toxikológus, igazságügyi szakértő és Gerencsér Ferenc, állatorvos, ügyvéd, természetvédelmi szakmérnök MTI-hez eljuttatott közös közleménye kiemeli: az október 26-án a sajtóban megjelenttel szemben a tanulmány nem a WHO-tól származik, hanem a Nemzetközi Rákkutató Ügynökség (International Agency for Research on Cancer, IARC) dokumentuma.
Elhallgatás
Felidézték azt is, hogy három nappal később megjelent egy mindössze hét mondatból álló, rendkívül visszafogott WHO-közlemény, amelyben a szervezet elhatárolódott az IARC álláspontjától, és ígéretet tett arra, hogy jövőre szakértőivel megvizsgáltatja a kérdést.
A magyar szakértők szerint az IARC publikációja csak formailag tudományos közlemény, nem mutat fel tudományos újdonságot, és a hivatkozások közül egyesek alkalmatlanok alátámasztani a vonatkozó megállapításokat.
Megjegyezték azt is, hogy az IARC tanulmánya elhallgatta a fehér húsok vastagbél daganatokkal szembeni védő szerepét, amelyet több, általuk is idézett tanulmány egyértelműen megfogalmazott. Szerepel a közleményben olyan állítás, amelyben három emberi kísérletre hivatkoznak, de az ehhez megadott szakcikk egy állatkísérlet – mutatnak rá a szakértők.
Ártalmas írás
„Tíz ország huszonkét szakértője írta a mindössze másfél oldalas cikket egy nagyon magas publikációs értékű szakfolyóiratban, ami igen gondos és hozzáértő lektorálással szokott együtt járni, mégis található benne lényeges, értelemzavaró hiba” – fogalmaztak. Hozzátették, az IARC illetékes vezetője által is alacsonynak tartott kockázatról új tudományos eredmény felfedezése nélkül lett világhír.
Kifejtik, hogy a cikk nem tudományos színvonalú, tudományosan nem megalapozott és nem is gondos írás, de ártalmas, mert a lakosság a WHO közismert tekintélyét látta a hír mögött, holott azt a WHO-tól függetlenül működő intézmény egy munkacsoportja készítette, és az elkészült véleményt még ők is csak kétharmad arányban támogatták. Ez alapján objektív kijelentéssel egyértelműen rákkeltőnek nevezni a feldolgozott húskészítményeket – legalábbis a jelenleg elérhető adatok alapján – megalapozatlan a szakértők szerint.